Για όλα αυτά που αγωνίζεται το Ελληνικό Δίκτυο Ασφαλούς Πυροπροστασίας, έρχονται και δένουν με το συμβάν πού είχαμε στις 22/02/2011 στην εταιρεία μας. Στην έκθεση μας, έχουμε αναρτήσει διάφορους πυροσβεστήρες, από ξηράς κόνεως μέχρι και τύπου F για επαγγελματικά μαγειρεία. Ξαφνικά στις 14:00 το μεσημέρι, ο πυροσβεστήρας 2 λίτρων Bonpet έσκασε κυριολεκτικά και το υλικό κατάσβεσης βρέθηκε παντού στο χώρο. Το κλείστρο έκοψε και πετάχτηκε με πολύ δύναμη και θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που δεν ήμουν κοντά, η δεν βρέθηκε κάποιος άνθρωπος κοντά στον πυροσβεστήρα. Θα είχαμε θύματα σίγουρα. (ακολουθεί και φωτογραφικό υλικό).

Είμαστε υποχρεωμένοι να μην το αφήσουμε αυτό έτσι. Εμείς σταθήκαμε τυχεροί. Κάποιοι άλλοι ίσως όχι. Ο λόγος ο οποίος έγινε αυτή η αστοχία μάλλον περιγράφεται από το το έγγραφο του Γενικού Χημείου του Κράτους που αναρτήθηκε από το Ελληνικό Δίκτυο Ασφαλούς Πυροπροστασίας, Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Το υλικό είναι διαβρωτικό, όπως περιγράφεται και τα δοχεία (σαν συνολικά συγκροτήματα) δεν είναι κατάλληλα για την αποθήκευση αυτού του υλικού. Τι πρέπει να γίνει για να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα; Να έχουμε θύματα και μηνύσεις;

Το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος παράβλεψε προκλητικά την υποχρέωση της αντιπροσώπου εταιρείας να συμμορφωθεί με την παράγραφο 9 της Γενικής Εγκυκλίου Διαταγής υπ.αριθ. πρωτ. 61047, δηλαδή να ταξινομήσει το προϊόν της όπως άλλωστε επιβάλλεται από την ισχύουσα Χημική Νομοθεσία.

Αγνόησε παντελώς το έγγραφο του Γενικού Χημείου του Κράτους, στο οποίο φαίνεται ότι το χημικό υγρό bonpet είναι διαβρωτικό, εκτός των άλλων σοβαρότατων επισημάνσεων του, δηλαδή ακατάλληλο για χρήση σε μόνιμα συστήματα μαγειρείων, αλλά και σε φορητούς πυροσβεστήρες οικιακής χρήσης.

Οφείλουμε όμως να ομολογήσουμε, ότι πριν λίγο καιρό και μετά το υπ. Αριθ. Πρωτ. ΑΤ/κμ-087/2011 Εγγραφο του Φορέα Πιστοποίησης ΕΒΕΤΑΜ, με το οποίο αποσύρεται η πιστοποίηση του φορητού πυροσβεστήρα 2 Lit με χημικό υγρό bonpet και κατά συνέπεια πρέπει να αποσυρθούν όλα τα προϊόντα που έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα και να γίνει, όπως μας ενημέρωσαν αλλαγή κλείστρου.

Δεν έχει προλάβει καλά καλά να γίνει η αντικατάσταση των κλείστρων που έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά και η ΕΒΕΤΑΜ εκδίδει νέο πιστοποιητικό στον πυροσβεστήρα 2 λίτρων της Bonpet ισχύος παρακαλώ ΕΝΟΣ ΕΤΟΥΣ.

Θέλω να θέσω το ερώτημα…. Με Δόσεις Δίνονται τα πιστοποιητικά;

Του χρόνου τι θα γίνει; Παύει να είναι ασφαλής αυτός ο πυροσβεστήρας;

Πιστοποιητικά δίνονται σε κατασκευαστές πυροσβεστήρων ή σε εμπόρους;

Άμα γινόταν σήμερα κάποιο σοβαρό ατύχημα, ποιος θα είχε την ευθύνη;;;

Η εταιρεία που πιστοποίησε τα παραπάνω προϊόν;
Το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος που εθελοτυφλεί και επιτρέπει να κυκλοφορεί στην αγορά και παράβλεψε προκλητικά την υποχρέωση της αντιπροσώπου εταιρείας να συμμορφωθεί με την παράγραφο 9 της Γενικής Εγκυκλίου Διαταγής υπ.αριθ. πρωτ. 61047,
ή ο Μηχανικός που με την υπογραφή του και εν αγνοία του, ενέκρινε την αγορά και την τοποθέτηση του πυροσβεστήρα σε επαγγελματικά μαγειρεία η οπουδήποτε αλλού;
Επιτέλους ας συμμορφωθούμε με τους νόμους και να δώσουμε έμφαση στην πρόληψη και να πάψουμε να αντιδρούμε μόνο όταν υπάρχουν αθώα θύματα.