Το γεγονός αυτό μας προβληματίζει καθώς η εταιρεία μας στο παρελθόν έχει συνεργαστεί και έχει τοποθετήσει συστήματα όπως και της προαναφερόμενης εταιρείας, έχοντας κάποια προβλήματα στην εφαρμογή τους.. Σημειωτέον δεν θέλουμε να αμφιβάλουμε για την κατασβεστική ικανότητα του κατασβεστικού υλικού της Bonpet. Απλά αναρωτιόμαστε κατά πόσο είναι κατάλληλο για τοπικές εφαρμογές σε επαγγελματικά μαγειρεία;;;; Ο προβληματισμός αυτός γίνεται εντονότερος παρακολουθώντας το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, και μια σειρά γεγονότων που συμβαίνουν στο χώρο της πυρόσβεσης.

Σύμφωνα με την παράγραφο 9 της Γενικής Εγκυκλίου Διαταγής υπ.αριθ. πρωτ. 61047, οφείλουν οι κατασκευάστριες εταιρείες να ταξινομήσουν το προϊόν τους (χημικό wet chemical, όπως ονομάζεται γενικά κάθε υλικό είτε λέγεται K-sol, kerr, bpnet κτλ..) όπως άλλωστε επιβάλλεται από την ισχύουσα Χημική Νομοθεσία. Κατά καιρούς λαμβάνουμε κάποια πιστοποιητικά από ξένα κράτη. Η παράγραφος 9 της Γενικής Εγκυκλίου Διαταγής υπ.αριθ. πρωτ. 61047 λέει ξεκάθαρα ότι πρέπει να ταξινομηθεί το κάθε υλικό από το Χημείο του Κράτους.

Με έκπληξη παρατηρούμε το έγγραφο του Γενικού Χημείου του Κράτους που αναρτήθηκε εγκαίρως στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Δικτύου Ασφαλούς Πυροπροστασίας, στο οποίο φαίνεται ότι το χημικό υγρό bonpet είναι διαβρωτικό, εκτός των άλλων σοβαρότατων επισημάνσεων του, δηλαδή ακατάλληλο για χρήση σε μόνιμα συστήματα μαγειρείων, αλλά και σε φορητούς πυροσβεστήρες οικιακής χρήσης.

Το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος παράβλεψε προκλητικά την υποχρέωση της αντιπροσώπου εταιρείας να συμμορφωθεί με την παραπάνω παράγραφο.

Μετά από αυτό που συνέβη, ήρθε το υπ.αριθ. πρωτ. 366 Φ.701.6/ 5-1-2010 έγγραφο και ΄΄κάλυψε΄΄ την αντιπρόσωπο εταιρεία και το χειρότερο είναι ότι πολλοί Συνάδελφοι μηχανικοί δεν είναι ενήμεροι γι’ αυτό.

Στην υπ Αριθ. Πρωτ. 41449 Φ 701.6/17-8-2011 Εγκύκλιου Διαταγής του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, με την οποία, ούτε λίγο , ούτε πολύ:

…γίνεται αποδεκτή η χρήση του χημικού υγρού bonpet σε μόνιμα συστήματα τοπικής εφαρμογής μαγειρείων, κατ’ επέκταση της πιστοποίησης του φορητού πυροσβεστήρα 2 Lit με χημικό υγρό bonpet (παράγραφος 2).

Κατόπιν ερώτησης που έθεσα στο Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος , εφόσον κατ’ επέκταση της πιστοποίησης του φορητού πυροσβεστήρα 2 Lit με χημικό υγρό bonpet (παράγραφος 2), γίνεται αποδεκτή η χρήση του χημικού υγρού bonpet σε μόνιμα συστήματα τοπικής εφαρμογής μαγειρείων, τώρα με το υπ. Αριθ. Πρωτ. ΑΤ/κμ-087/2011 Εγγραφο του Φορέα Πιστοποίησης ΕΒΕΤΑΜ, με το οποίο αποσύρεται η πιστοποίηση του φορητού πυροσβεστήρα 2 Lit με χημικό υγρό bonpet και κατά συνέπεια αποσύρονται όλα τα προϊόντα που έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα… , κατ’ επέκταση αυτής της απόσυρσης μήπως πρέπει να αποσυρθεί η υπ. Αριθ. Πρωτ. 41449 Φ 701.6/17-8-2011 Εγκύκλιο Διαταγή και να αποσύρει το χημικό υγρό bonpet, από το Παράρτημα Α της Γενικής Εγκυκλίου Διαταγής υπ.αριθ. πρωτ. 61047.;;;

Η απάντηση του Αρχηγείου ήταν κατατοπιστική……

Στο ΑΡΧΕΙΟ ΘΑ ΜΠΕΙ Η ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΣΑΣ ΚΥΡΙΕ ΠΕΤΡΑΚΗ…..

Τα συμπεράσματα δικά σας…. Εγώ απλά οφείλω και δεν θα σταματήσω ποτέ να το γράφω…. ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ.. Κατά πόσο υπεύθυνοι είμαστε εξαρτάται από εμάς..

Η έκθεση του απροστάτευτου Πολίτη σε κίνδυνο και η οικονομική χρέωσή του, είναι το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω.. Οι μηχανικοί σαν τεχνοκράτες (μια λέξη που την έχει ανάγκη αυτή η χώρα) οφείλουν να ερευνούν και να προτείνουν την καλύτερη και ασφαλέστερη λύση στον απλό πολίτη. Μια λύση που θα έχει σαν βασική προϋπόθεση την ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ και πάντα σύμφωνες με τον νόμο.